Mama to be in the spotlights: Sanne Nijdam (28)

Mama to be in the spotlights

Naam: Sanne Nijdam
Leeftijd: 28 jaar
Relatiestatus: getrouwd met Steven Nijdam
Woonachtig: Heerhugowaard
Aantal weken zwanger: 34
Geslacht baby: bekend, meisje

Zwanger: Waar en wanneer kwam jij erachter?

Ik voelde het één en ander aan mijn lichaam veranderen. Daardoor had ik al een vermoeden. Toen heb ik een zwangerschapstest gekocht en die avond in de badkamer gedaan. Al snel werd duidelijk dat mijn vermoedens klopte! Ik was toen ongeveer 4 weken zwanger. Steven was hierbij. Beide waren we erg blij en dankbaar dat ik opnieuw zwanger mocht zijn, omdat mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam.

Zwangerschapsaankondiging: Wanneer bracht je het grote nieuws?

Bij ongeveer 10 weken hebben we het onze ouders verteld. We hadden een foto van de echo in een fotolijstje gedaan en dat cadeau gegeven. Mijn moeder had al een vermoeden dat ik zwanger was. Mijn schoonouders hadden verwacht dat we nog wel even hadden gewacht totdat we in het nieuwe huis zaten. Maar ze waren alle vier ontzettend blij met het nieuws!

Bij 12 weken hebben we het goede nieuws aan onze broers en zussen verteld. Iedereen was ontzettend blij voor ons. Van mijn zus heb ik een kaartje gehad waar een heel mooi gedichtje opstond. Over een verlangen wat in vervulling is gegaan en dat we mogen uitkijken naar de wens die straks werkelijkheid wordt.

Werk & verlof: Hoe doe jij dat?

Ik werk op een zorggroep in de Gehandicaptenzorg. In september ga ik weer werken. Dan wel 4 uur minder, namelijk 20 uur in plaats van 24 uur. Door gebruik te maken van ouderschapsverlof ga ik een jaar 4 uur opnemen, zodat mijn contracturen (24) kunnen blijven staan.

Nu ik verlof heb ben ik bezig met de laatste spullen aanschaffen en het afmaken en indelen van de kinderkamer. We zijn tijdens mijn zwangerschap verhuisd en ook aan het klussen. Zo is de badkamer verbouwd, waardoor het wel een periode onrustig was in huis. Straks als dat achter de rug is kan ik meer gaan rusten.

Google: Zwanger zijn en ouderschap?

Ik heb mezelf aangemeld bij de site Babybytes. Deze site geeft allerlei informatie over verschillende onderwerpen. Daarnaast wordt er per week de ontwikkeling van je kindje weergegeven en kan je je vragen stellen en contact houden met andere moeders. Verder heb ik wel eens gegoogled over klachten die ik ervaarde.

Geslachtsbepaling: Meisje, jongen of verrassing?

Wij weten het geslacht: het is een meisje. We hebben in het begin wel getwijfeld of we het geslacht wilde weten. We vonden het leuk als het een verrassing bleef, maar aan de andere kant vonden we het ook wel praktisch als we het geslacht van ons kindje wisten.

Eerste kindje: Waarom nu en rol van ouders.

Steven en ik hebben bewust de keuze gemaakt om een kindje te laten komen. We hebben al veel neefjes en nichtjes. We merkten dat we het verlangen deelden om een kindje te krijgen. Nu een kindje laten komen past in de levensfase waar we nu in zitten.

Wij willen graag als ouders doorgeven dat ze goed is zoals ze is, omdat God haar naar zijn beeld gemaakt heeft. En haar het zelfvertrouwen meegeven die ze nodig heeft om uiteindelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Als moeder vind ik het belangrijk dat ze het gevoel heeft dat ik er voor haar ben en dat ze met alles bij mij terecht kan. Veiligheid is een belangrijk kernwoord voor mij.

Bevallen: Thuis, ziekenhuis of geboortehotel?

Mijn wens was om thuis te bevallen, omdat ik dan in mijn eigen omgeving ben en niet heen en weer hoef te rijden. Maar doordat ons kindje aan de kleine kant is, is er besloten om in het ziekenhuis te bevallen vanwege eventuele risico’s. Wat ik hoop is dat ik rustig kan blijven en goed kan omgaan met de pijn.

Zwangerschapscursus: Yoga, puf-cursus, of een boek?

Ik volg geen zwangerschapscursus. We zijn samen naar informatieavonden gegaan over Bevalling en Kraambed, Borstvoeding en Hoera een Baby. Ook heb ik nog een aantal boeken thuis liggen die ik kan gaan lezen als voorbereiding op de bevalling en de tijd daarna.

Waar kijk je het meeste naar uit als het kindje er straks is?

Dat ik haar eindelijk kan vasthouden en kan zien hoe ze eruit ziet!

Kraamperiode: Kraamvisite of kraamfeest?

Kraamvisite. Ik vind het leuker om mensen persoonlijk te spreken. Met een kraamfeest gaat dat toch lastiger. Belangrijk vind ik dat eerst de ouders, broers en zussen langs mogen komen. Daarna komt de rest van de familie, vrienden en eventueel collega’s. Het lijkt mij best lastig om de balans te zoeken tussen rust en tijd voor ons drieën en de hoeveelheid kraambezoek die komt. Ik hoop dat onze kraamhulp hierin ons ook kan begeleiden.

Vluchtkoffer: Al gepakt en wat mag bij jou niet ontbreken?

Die ga ik bijna inpakken. Wat er sowieso mee gaat zijn kleertjes voor het kindje en kleren voor mezelf. Ook een wikkeldoek voor het kindje gaat mee en misschien dat ik nog een tijdschrift of muziek meeneem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.