Groepsdiner: Plateau, recept bladerdeeg bijgerecht en tiramisu

Groepsdiner: Plateau, recept bladerdeeg bijgerecht en tiramisu

Groepsdiner: Plateau

Een mooi opgemaakt plateau vol lekkere kleine hapjes op tafel bij een groepsetentje. Gevuld met olijven, gevulde peppadews, chorizo voor de vleesliefhebber en voor de vegetariër bladerdeeghapjes. Door de vrolijk gekleurde milieubewuste prikkertjes ook geen vette handen. Liever geheel vegetarisch? Dan kan de chorizo vervangen worden door lekkere kaasjes of gesneden komkommer. Of een bakje in reepjes gesneden rode paprika met een yoghurt dip, jumjumjum! Zoals je leest: de mogelijkheden zijn eindeloos! Of beperkt tot het assortiment van de plaatselijke supermarkt.

Koken voor groepen deed me denken aan mijn studententijd. Het ging er altijd hectisch aan toe in huize Livingstone. Meestal rond de 15 gasten, pannen in de aanslag en iedereen kookte een keer. In sommige gevallen zou je soms liever het diner overslaan als er werd gekookt (voor de insiders: hutspot met cashewnoten en andere goodies die er niet in thuis hoorden?). Hoe dan ook zorgt eten voor een buzzz.

Koken voor groepen is altijd een gezellige aangelegenheid. De charme van de 20 liter pan, de tafel netjes gedekt, de hoeveelheid pannen op het gasfornuis. En de ultieme benutting van de collectie keukengerei. Natuurlijk moet de KitchenAid niet alleen als eyecatcher maar ook voor grote ladingen beslag genoemd worden. De mensen druppelen binnen en iedereen neemt even een kijkje in de keuken, terwijl ik zenuwachtig ben. Want?! Zal alles lukken, komt alles op tijd klaar?!

En je weet wat er gezegd wordt over gesprekken aan tafel…

“All great change in America begins at the dinner table.” – Ronald Reagan

Recept: Snel bladerdeeg bijgerecht

Het bladerdeeg bijgerecht is een makkelijk recept:

  • 6 plakjes bladerdeeg (vrij essentieel)
  • 1 bakje feta
  • 2 theelepels oregano (gedroogde kruiden)
  • 1 theelepel bascilicum (gedroogde kruiden)
  • optioneel: eigeel van 1 ei

Verkruimel de feta en meng met oregano en bascilicum. Leg het mengsel in het midden van een plakje bladerdeeg. Snijd aan allebei de kanten 5 keer in, vouw daarna van rechts naar links en links naar rechts tot een pakketje. Eventueel eigeel eroverheen strijken voor extra glans/knapperigheid. En hop in de oven (volgens instructies op pakje bladerdeeg).

“No one is born a great cook, one learns by doing. ” – Julia Child

Dessert: Traditionele tiramisu

Marsala, mascarpone en mmmjummieness… Oftewel tiramisu! Een grote groep is een goede reden voor een groot dessert. Manlief wilde graag weer eens zelfgemaakte tiramisu. AH is hierin mijn grote vriend, die heeft een goed recept. Tips: doop de vingers kort aan beide kanten en niet geheel in de drankmix. En stiekem schiet ik toch altijd iets extra uit met de marsala…

“Drink because you are happy, but never because you are miserable.” – G. K. Chesterton

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.