Eilanden: Palmboom & Caccy de Cactus

Palmboom & Eilandenliefde

Op een onbewoond eiland… daar zou ik niet willen zijn. Maar onder een prachtige palmboom, met een verse kokosnoot, op een wit strand, liggend in de zon. Boek mijn ticket maar alvast naar een tropisch eiland. Het verlangen naar vakantie op een eiland is alweer volop aanwezig. Want: ik houd van eilanden. De kustlijn is nooit ver weg, de wind waait altijd lekker door je haren. Perfect voor vrouwen zoals ik, omdat ik anders afsteek bij de perfect geföhnde en gestylde kapsels van sommige vrouwen.

Voor babylief ben ik bezig met een groots project; een speelkleed. Oftewel twee eilanden met veel zee, zodat hij later als hij iets ouder is erop kan spelen met boten en piraten. Een schat en schatkaart moeten natuurlijk ook niet ontbreken. Als onderdeel van dit grote project ook dit kleine palmboompje. Waarbij de bladeren zo mooi heen en weer waaien door de wind. Zoals de mentaliteit van de Dominicaanse Republiek, relax. Hoe laat is het? Geen idee. Hoe is het weerbericht? Sun, rain, we don’t know met een knipoog en een big smile.

Wil jij marihuana? Nee, dankje. Daarna wordt alle charme nogmaals in de strijd gegooid op mij om dit daar toch te bestellen. Uiteindelijk ben ik zo brutaal om een jonge knaap te vragen wat dit toch is met dat marihuana? Vervolgens schiet hij in de lach, mamajuana. Een drankje bekend op de Dominicaanse Republiek, moét je geprobeerd hebben. Daar zitten we dan heerlijk met ons drankje. Marihuana is er niets bij. Genieten!

“Don’t worry about a thing. Every little thing is gonna be alright.” – Bob Marley (offcourse)

Caccy de Cactus

Ik besloot dat ik een leuk makkelijk patroon wilde maken. Een speelkleed voor babylief. Een eiland met een zee en een stuk vaste land, zodat er tussen gevaren kon worden. Fanatiek schreef ik de eerste rijen haken op, maar al snel werd het speelkleed zeer ingewikkeld. Zo ingewikkeld dat ik er zelf niet meer uit kwam. Dus ligt hij nu in de kast te wachten op meer tijd om hem af te puzzelen.

Wat overigens ook mij typeert. Zo wilde ik met dwarsfluit altijd eerst de moeilijkste stukken doen en dan pas de makkelijke stukken. Dan faalde ik hard en zei Robert altijd dat ik beter iets simpelers kon doen. Dat wilde ik dus niet. Uiteindelijk kreeg ik een vriendinnetje die ook dwarsfluit speelde en wél van makkelijke stukken hield. Zo heeft Robert me toch aan de makkelijke stukken gekregen. En uiteraard mocht ik de moeilijke stukken daarnaast blijven oefenen. Daarmee haalde ik wel mijn diploma’s (toch best tof;  die bestonden toen nog).

Nu bedacht ik me dat ik dus moest beginnen met een simpel patroon. Dus zocht ik inspiratie. Een cactus van vilt als bijtring; dat kan ik vast ook haken. En het lukte! Binnen een uur. Toen nog een keer hetzelfde patroon om te testen of het wel echt klopte wat ik had neergezet en in elkaar zetten. En met trots, hier is mijn eerste patroon!

“Chilly” had ik bedacht. Omdat cactussen nu eenmaal niets doen, behalve staan en genieten van zon. Lijkt me best chill. Maar toen kwam manlief, ‘Ik vind het meer een Kakkie.’ Dus noemde manlief hem steeds Kakkie. Toen werd het “Caccy de Cactus”.

“Hope is not a resting place but a starting point – a cactus, not a cushion.”

– H. Jackson Brown Jr.

Haakpatroon Caccy de Cactus

Afkortingen
v = vaste
m = meerderen (2 vasten in 1 vaste)
s = minderen (2 vasten samenhaken)
Keer je werk na elke toer
Benodigdheden
  • Haaknaald 3
  • 7cm houten ring
  • 8mm veiligheidsoogjes (of erop naaien)
  • restje zwart katoen voor mond
  • vulling
  • 50 gram mintgroen katoen (vb maakte ik van een gekregen bol Durable)

Lijf (2x haken)

Toer 1: Begin met een ketting van 11 losse.
Toer 2: Sla 1 losse over, 10 v, 1 keerlosse.
Toer 3: 9 v, m, 1 keerlosse.
Toer 4 en 5: 11 v, 1 keerlosse.
Toer 6: s, 9 v, 1 keerlosse.
Toer 7 en 8: 10 v, 1 keerlosse.
Toer 9 t/m 11: 4 v, 1 keerlosse.
Toer 12: 4 v, 11 losse.
Toer 13: 1 losse overslaan, 10 v, 4 v, 11 losse.
Toer 14: 1 losse overslaan, 10 v, 14 v, 1 keerlosse.
Toer 15: 23 v, m, 1 keerlosse.
Toer 16: 25 v, 1 keerlosse.
Toer 17: 24 v, m, 1 keerlosse.
Toer 18 t/m 20: 26 v, 1 keerlosse.
Toer 21: 24 v, s, 1 keerlosse.
Toer 22: 25 v, 1 keerlosse.
Toer 23: 23 v, s, 1 keerlosse.
Toer 24: 24 v.
Hecht af en werk het draad weg.

Lus

Toer 1: Begin met een ketting van 21 losse.
Toer 2: Sla 1 losse over, 20 v, 1 keerlosse.
Toer 3: 20 v, 1 keerlosse.
Toer 4: 20 v.

Aan elkaar haken: begin aan de linkerkant van de lus de cactus aan elkaar te haken met vasten. Vul halverwege op met vulling, haak verder tot aan de lus. Knip een lang draad af en naai met het overgebleven draad de lus vast in het lijf.

Dit patroon mag niet verkocht worden, bij publicatie op internet of social media graag vermelding naar deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.