Recept: Boterkoek met bier à la Sab

Recept: Boterkoek met bier à la Sab

Boterkoek met citroen. Dat was eigenlijk het plan, maar er was geen citroen in huis. Wat doe je dan als je boterkoek met citroenrasp erover wil maken? Dan zoek je vervanging. In dit geval werd het bier. Niet een voor de hand liggende keuze volgens manlief. Maar ik vond het heel logisch in mijn hoofd. Dus daar ging een scheut wit bier in het boterkoekbeslag. De eerste teststukken waren snel op en ook de oppasbrigade van babylief vonden het geslaagd (al hield ik uiteraard mijn blik streng op ze gericht bij antwoorden). Mocht je het zelf willen proberen, dan hier mijn recept. Overigens; gebruik echt een boterkoekvorm, bij een springvorm lekt alle boter aan de onderkant eruit.

  • 180 gram gezouten roomboter
  • 260 gram bloem
  • 2 eieren
  • 180 gram suiker
  • flinke scheut wit bier

Verwarm oven op 180 graden.

Mix de roomboter met suiker tot een romige massa. Voeg dan 1 ei toe en flinke scheut wit bier, mix opnieuw. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe tijdens mixen. Het deeg mag iets plakkerig nog zijn, als het maar niet te nat is, dan iets bloem toevoegen.

Vet boterkoekvorm in met boter en bebloem, zodat de boterkoek niet aan de vorm blijft plakken bij het eruit halen. Verdeel het deeg over de vorm en druk aan met bolle kant van een lepel, strijk met een losgeklopt ei over de boterkoek en maak vormpjes met een vork.

Bak de boterkoek circa 25 – 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

“I have respect for beer.” – Russell Crowe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.