Twee recepten vol chocolade

Twee recepten vol chocolade

Two favorites: Vis & chocolade

Ik houd van chocolade en van vis; kibbeling, dorade, scholletjes, rode poon, mosselen; heerlijk! Vroeger op de basisschool hield ik mijn eerste spreekbeurt over vissen. Vooral de zonnevis en de zeeduivel heb ik onthouden. Mijn vader ving ooit een zeeduivel toen hij mee ging op een boot vissen, een bijzondere vangst. Op mijn kamer had ik uiteraard een vissenkom vol guppy’s. Er kwamen zoveel kleine guppy’s dat ik op een gegeven moment drie viskommen op mijn kamer had. Ze voelden zich blijkbaar als een vis in het water.

Even terug naar het (hoofd)onderwerp: chocolade. Ik vond leuke vormpjes (voor ijsklontjes). Het recept voor de chocolade visjes & hartjes is makkelijk:

  1. Verzamel & hak alles wat je erdoor wilt (op foto: walnoten, pistachenoten en cranberry’s).
  2. Smelt de chocolade die je wilt gebruiken au bain marie (op foto: wit en puur).
  3. Doe een klein (!) laagje nootjes of andere goodies onderin de vormpjes.
  4. Vul de vormpjes op met de chocolade en laat in de koelkast weer hard worden.
  5. Dan binnen 3 dagen opeten (dat lukt hier wel; anders kan je er minder maken door minder chocolade te gebruiken).

Eigenlijk is vissen op een grote boot hetzelfde als een doos chocolade:

“Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” – Forrest Gump

Recept: Snelle chocolate chip cookies

Geen koekjes in huis en over een uur staat visite op de stoep. Typisch voorbeeld van slecht huisvrouwmanagement. Gelukkig is daar mijn koekjesrecept dat binnen 1 uur 12 koekjes tovert (Amerikaans formaat).

Chocolate chip cookies à la Sab

  • 110 gram (room)boter
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda/bakpoeder; voldoet allen)
  • 100 gram pure chocolade (wanneer minder gram aanwezig; voldoet ook)
  • 1/2 theelepel vanille-extract (afwezig; zakje vanillepoeder of weglaten kan ook)
  • Verwarm oven op 170 graden (gasstand 2-3).

Hak de pure chocolade grof. Meng dan boter & suiker in kom met een handmixer tot romige massa. Voeg vervolgens ei & vanille-extract toe, klop nogmaals kort. Voeg daarna bloem, zout, zuiveringszout toe en klop tot alles vermengd is. Meng dan de pure chocolade door het ontstane koekjesdeeg. Verdeel het deeg in 2 ballen. Doe de ballen door het midden (4 ballen). Haal 3 bergjes uit elke bal (12 balletjes). Doe 6 balletjes beetje platgedrukt op een bakplaat uit elkaar (ze lopen enorm uit).

Bak de koekjes ongeveer 10-13 minuten in de oven tot ze langs de rand goudbruin zijn (binnen nog zacht). Laat ze dan afkoelen op een rooster. Plaats nogmaals een bakplaat met 6 bergjes (beetje platgedrukt).

“Sometimes me thinks “What is a friend?”, and then me say, “Friend is someone to share the last cookie with”” – Cookie Monster

 

 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.