Sint in het land: Stapelen & Pepernoten

Sinterklaas: Traditie en Stapelbaar cadeau

Eindelijk is het zover: Sint en de pieten zijn in ons land! Maar nog mooier: de cadeau’s zijn ook uit Spanje meegenomen. Een prachtige traditie die vooral draait om naastenliefde en zorg voor de armen. Zo werd vroeger de schoen gezet in de kerk en de opbrengst werd verdeeld onder de armen. En dan zijn er nog de traditionele lekkernijen die erbij horen, zoals pepernoten, borstplaat, speculaas en taaitaai. Helaas overschaduwen in het nieuws de discussies over het uiterlijk van de piet de werkelijke boodschap. De kledij of gedaante van de hulp was in eerste instantie vroeger ondergeschikt. De werkelijke boodschap draaide om het geven om de armen en het voorkomen van prostitutie (onder jonge kinderen in het geval van Sint Nicolaas). Zo wierp Sint Nicolaas volgens verhalen muntjes naar jonge kinderen zodat ze niet in de prositutie terecht kwamen (hier komt het pepernoten strooien vandaan). Dus een regenboogpiet, een hulppiet, een zwarte piet, een blanke piet, uiteindelijk draait het feest niet om de piet. Maar om het kind, ingepakt in een klein cadeau. En dat cadeau moest voor onze babylief nog gemaakt worden door hulppiet.

Na veel gepriegel en frustratie om het patroon is het dan eindelijk af; de beer is los! Of eigenlijk stapelbaar; oftewel een stapelbeer! Een beer die niet alleen voor de motoriek van babylief goed is, maar vooral voor mama’s fijne handmotoriek. Het patroon komt van Christel Krukkert, mocht je ook je vingerspieren willen trainen. Naderhand kon ik mijn haaknaald weggooien, die kon het patroon niet aan.

“The season for kindling the fire of hospitality in the hall, the genial fire of charity in the heart”. – Washington Irving

Pepernoten bakken!

En als Sint in het land is betekent dat tijd om lekkere pepernoten te bakken! Ze vallen bij mij alleen altijd iets groter uit dan ik gedacht had (ieder jaar). Misschien dat ik volgend jaar mezelf help herinneren kleinere balletjes te rollen. Hoe dan ook, dit recept van de AH is top en het is lekker snel. Gewoon alles bij elkaar in een kom doen, kneden, in de oven, klaar. Ideaal als je weinig tijd hebt en een babylief die sinds kort kan staan. In dit geval was het ’s avonds laat en lag manlief uitgeteld op de bank na een dag hard werken. Overdag is het anders, dan staat mijn kleine toeschouwer naast me. Om vervolgens als een klein gansje achter moedergans aan te lopen bij elke beweging die ik maak. De pepernoten staan bij ons in ieder geval weer op tafel.

“There’s a brand new way of looking at your life. When you know that love is standing by your side.” – James Ingram

0 thoughts on “Sint in het land: Stapelen & Pepernoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.